Projeye Avrupa’dan ulaşmak için;
DISA Projesi “Projekt”
Aile Birleşimi Projesi Başarıyla Yürüyor
SABEV tarafından yürütülen aile birleşimi projesi aile birleşimi yoluyla Türkiye’den Almanya’ya gitmek isteyen yurttaşlarımızın Almanya’ya gitmelerini kolaylaştırıyor.
SABEV aile birleşiminin bir insanlık hakkı olduğunu biliyor. Hem çağdaş hem tarihsel bir hak olduğunu biliyor. Yurttaşlarımızın Alman mevzuatına göre Almanya’ya girebilmeleri için zorunlu olan temel düzeyde Almanca öğrenmelerine yardımcı oluyor, kolaylık sağlıyor. Onlara yol gösteriyor. Dil sınavına girmelerini, Ankara’ya gelmelerini, vize alabilmelerini kolaylaştırıyor. Kendilerine danışmanlık hizmeti sunuyor. Aileleriyle buluşmaları, bir araya gelmeleri için gereken tüm hizmetleri veriyor. Bunun için aile ilişkilerinin kurulması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için gerektiğinde psikososyal destek veriyor.
Uzm. Nevriye KAYIŞ
Cep: 0532.729 60 20
Büro: 0090.(0)312.433 87 26
www.ailebirlesimi.de – www.legal-migration.de
SABEV ile Almanya Diakonisches Werk Baden arasında bağıtlanan bir sözleşmeyle 1 Ocak 2009’da başlatılan proje halen devam etmektedir.
Bilindiği gibi 2007 yılında Almanya’da çıkarılan bir yasayla bundan böyle aile birleştirmeleri yoluyla Türkiye’den Almanya’ya gidecek olanlar önce kendi ülkelerinde dil kursuna giderek bir düzeye kadar Almanca öğrenmektedirler. Alman Kültür Merkezlerinde yapılacak dil sınavını geçenler ailelerinin yanına gidebilmektedirler.
Anadolu’dan Almanya’ya gitme durumunda olan birçok insanımızın Türkçe dil bilgilerinin, hatta konuşmalarının çok zayıf olduğu gözönüne alınırsa bir de yabancı bir dil, Almanca öğrenme zorunluluğunun kendilerini ne kadar zorlayacağı açıktır. Ayrıca, sınav için Almanya’nın siyasal, sosyal ve kültürel yapısı ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi de gerekmektedir. Bir de bunlara Almanya’ya gidebilmek için alınması gereken vize, yapılması gereken pasaport ve vize başvuruları, memleketten sınav için Ankara’ya gidip gelme, sonra yabancı bir ülkeye çıkış yapma vb. düşünülürse yurttaşlarımızın nasıl bir yükün altında oldukları, nasıl bir sosyal ve psikolojik yoğunluğun içinde bulundukları ortaya çıkar.
Bu durumda olan yurttaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak, onlara en iyi ve en pratik Almanca bilgilerinin verilmesinde aracılık yapmak, vize, pasaport ve gidebilme konusunda bilgiler vermek, Ankara’ya sınava gitmeleri konusunda refakat etmek, yurtdışına biletin nasıl alınacağından uçma korkusunu yenmeye, Almanya’da geçimden sosyal yaşama kadar çok sayıda sıkıntının aşılabilmesi ve bu yurttaşlarımıza her türlü soru ve sorunları için danışmanlık hizmeti vermek, kendileriyle görüşmeler yapmak, kurs yetkililerini aydınlatmak, gidecek yurttaşlarımız ile Alman Kültür Merkezi, Alman Büyükelçiliği, pasaport için il Emniyet Müdürlükleri gibi kurumlar arasında eşgüdümü sağlamak ve bunların yanısıra sosyal ve psikolojik danışma hizmeti vermek bu projenin sorumlulukları arasındadır.
Bu görevlerle ilgili olarak Almanya’da sosyal çalışma öğrenimiyle birlikte psikoloji öğrenimi görmüş ve klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış uzman psikolog bir koordinatör Türkiye’nin belirli bölgelerine giderek kursları incelemekte, onlarla ve öğrencilerle görüşmeler yaparak kolaylaştırıcılık, destekleyicilik ve savunuculuk işlevlerini yerine getirmektedir. Bu koordinatörümüzün yanında gene Almanya’da sosyal çalışma öğrenimi tamamlamış bir sosyal çalışmacı arkadaşımızla bir yönetici sekreterimiz dış ve iç (büro) çalışmaları birlikte uyum içinde yürütmektedirler.