Ankara’nın sosyal haritasını çıkaran ilk kitap. Tam bir belge. 1990’lı yıllarda Ankara’da bulunan her türlü sosyal kuruluşun, yani, sağlık, eğitim, adalet alanında Ankara’da bulunan kuruluşların ve diğer sosyal hizmet kuruluşlarının ad ve iletişim bilgileriyle tam listesi. Tarihin bir kesitinin eşsiz belgesi. Belki de Türkiye’nin bir kenti ile ilgili yapılan ilk sosyal haritası…
SABEM (Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Merkezi) tarafından hazırlanan SOSYAL ANKARA, Ankara’daki bütün sosyal içerikli resmi, yerel, gönüllü ve özel kurum ve kuruluşları kapsayan bir katalogdur. Türkçe, Almanca ve İngilizce önsözlüdür.
İçinde, sosyal nitelikli kurum ve kuruluşların adres, telefon, faks, çalışma saatleri, kuruluş tarihi ve kuruluş amaçlarıyla birlikte yeraldığı sosyal hizmet alanları şunlardır: Aile ile ilgili kurum ve kuruluşlar. Kadınlarla ilgili kurum ve kuruluşlar. Çocuklarla ilgili kurum ve kuruluşlar. Gençlerle ilgili kurum ve kuruluşlar. Yaşlılarla ilgili kurum ve kuruluşlar. Özürlülerle ilgili kurum ve kuruluşlar. Yoksullarla ilgili kurum ve kuruluşlar. Eğitimle ilgili kurum ve kuruluşlar. Sağlıkla ilgili kurum ve kuruluşlar. Adalet ve insan hakları ile ilgili kurum ve kuruluşlar. Sosyal güvenlik ve sosyal yardım ile ilgili kurum ve kuruluşlar. Ekonomik nitelikli sosyal kurum ve kuruluşlar. Kültür, sanat ve bilimle ilgili sosyal kuruluşlar. Tüketici hakları ile ilgili kurum ve kuruluşlar. Göçmen, sığınmacı ve soydaşlarla ilgili kurum ve kuruluşlar. Çevre ile ilgili kurum ve kuruluşlar. Spor ile ilgili kurum, kuruluş ve tesisler. Uluslararası sosyal kuruluşlar. Sosyal içerikli dernekler ve vakıflar.
Sosyal Ankara’nın basımına parasal destek veren zamanın Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen diyor ki:
Başkent Ankara Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra hızlı bir gelişim gösterdi. Pek çok kimliğiyle ön plana çıktı. Politikanın merkezi, bürokrasi kenti, ticaret sanayi kenti… Ankara kültürel ve sanatsal açıdan da giderek gelişiyor. Ancak bugüne kadar kimse, Ankara’nın sosyal kimliğini yeterince gündeme getirmedi. SABEV çalışanları, Ankara’nın sosyal kimliğini ve sosyal kurumlaşma dokusunu ortaya çıkaracak bir çalışmayı başardılar. Zor, zahmetli ama başarılı bir çalışma. Bu kitapla, Ankara, Cumhuriyet’in kuruluşunun ve başkent oluşunun 75. yılında yeni, çağdaş ve insancıl kimliğiyle karşımıza çıkıyor: sosyal kimliğiyle… Ankara yalnızca politikanın yuvası, bilim kenti, sanayi merkezi değildir. Aynı zamanda sosyal bir kenttir. Çankaya Belediyesi olarak bu güzel girişime destek olmaktan mutluyuz. Gönlümüz ister ki Ankara’nın sosyal çehresinin hızla gelişmesi gibi elinizdeki kitap da gelişsin, yenilensin ve Ankara’nın bir sosyal kimlik belgesi olsun. Kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere Teşekkür ediyorum.
Doğan TAŞDELEN
Çankaya Belediye Başkanı